Flyttevask: Slik sikrer du en grundig og effektiv rengjøring

01 juli 2024 Silje Elise Johansen

editorial

Flyttevask er en kritisk del av flytteprosessen, en oppgave som for mange kan virke overveldende og tidkrevende. Når du flytter fra en bolig til en annen, er det ikke bare vanlig høflighet, men ofte et leiekontraktskrav å sørge for at ditt gamle hjem er like rent for de nye beboerne som det var da du flyttet inn. Flytterengjøring sikrer at boligen er i topp tilstand for visninger og at du får tilbake innskuddet uten problemer. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom prosessen med flyttevask, og sørge for at du forlater din gamle bolig skinnende ren og klar for de neste beboerne.

Hva er flyttevask?

Flyttevask innebærer en grundig rengjøring av hele boligen, og går langt utover den daglige eller ukentlige lett rengjøringen de fleste av oss utfører. Den dekker alt fra tak og vegger til gulv, vinduer, skap og skuffer. Flyttevask innebærer også rengjøring av områder som ofte blir oversett i det daglige, som vinduskarmer, dørkarmer, bak apparater og inni ovnen.

Rengjøringen er så omfattende fordi det neste settet med beboere forventer å flytte inn i et hjem som er så rent som mulig. For leietakere betyr dette ofte å sikre at de oppfyller kravene som er satt av utleier, eller risikerer at en del av depositumet blir holdt tilbake for å dekke kostnadene ved rengjøring.

Planlegg din flyttevask

Når du skal utføre en flyttevask, er det viktig å ha en plan. Du bør starte med å tømme boligen for møbler og andre eiendeler, slik at du har fri tilgang til alle kriker og kroker. Deretter bør du lage en sjekkliste som inkluderer alle områdene som må rengjøres. Denne sjekklisten kan fungere som din veileder gjennom hele rengjøringsprosessen.

Start med de høyeste punktene, som tak og toppen av skap, og jobb deg nedover. For å gjøre prosessen mer effektiv kan du dele opp rengjøringsjobben rom for rom. Pass på at du gir ekstra oppmerksomhet til kjøkken og bad, da disse rommene krever mest rengjøring på grunn av deres natur og frekvente bruk. Uansett hvor fristende det kan være å hoppe over et område, bør du huske på at utleiere og nye eiere vil inspisere disse grundig.

Flyttevask

Tips for grundig flyttevask

Kjøkken

Kjøkkenet kan være det mest tidkrevende rommet å rengjøre under flyttevasken. Her må du sørge for å rense ovnen grundig, i tillegg til kjøleskapet, fryseren og andre apparater. Skuffer og skap bør tømmes, og overflater desinfiseres. Husk også å rengjøre fliser og mellomrommet bak apparater.

Bad

På badet krever ofte dusj/badekar, toalett, vask og speil en grundig skrubbing. Husk å desinfisere håndtak, kraner og fliser. Hvis det er kalkavleiringer, kan du vurdere å bruke spesialprodukter for å få bort disse.

Stue og soverom

I disse rommene er det viktig å rengjøre vinduer, gulv, lister og kontaktflater. Hvis det er teppe på gulvet, må dette rengjøres, og i mange tilfeller profesjonelt damprenses.

Gulv og vinduer

Slutt alltid med gulvene for å unngå å trakke rundt på allerede rene flater, og vask vinduene både innvendig og utvendig om mulig. Dette inkluderer å vaske vindusrammer og eventuelle persienner eller gardiner som følger med boligen.

La profesjonelle ta hånd om din flyttevask

Flyttevask er en stor jobb, og det er ikke så uvanlig at den blir undervurdert. Det kan raskt vise seg å være en mer tidkrevende og hardere oppgave enn man hadde forestilt seg. For å spare tid og sikre at jobben blir gjort skikkelig, kan det være lurt å hyre profesjonelle rengjørere som har erfaring og riktig utstyr for å ta hånd om jobben.

Flere nyheter